Kápia paprika, fehér paprika

A paprikafélék valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára szerte a világon termesztik.

Kezdetben leginkább dísznövényként termesztették, csak a 19. században vált kereskedelmi áruvá.

A méltán híres Szentgyörgyi Albert által felfedezett magas C-vitamin tartalom a paprikában nagy jelentőséget szerzett e növény fogyasztásának világszerte.

A kápia paprika sötétzöldből kárminpirosra érő fajta, általában kissé lapított, horpadt. A fehér paprika étkezési vagy ún. TV (tölteni való) paprikaként vált ismertté.

Mivel melegigényes növény, szabadföldi termesztésére hazánk déli része optimális, azonban az éghajlatváltozás miatt egyre elterjedtebb és kiszámíthatóbb a hajtatott paprika termesztése.

Az INBA Zrt. kápiából és fehér paprikából exportálja évente a legnagyobb mennyiséget főként Németországba,  Svájcba, Csehországba és Szlovákiába köszönhetően kiváló minőségének.