A spárgának három fajtáját kedvelik:
- a fehéret,
- a zöldet és a
- kevésbé ismert (nálunk ritkán fellelhető) bíborvöröset.
A különböző színek nem különböző fajtát jelölnek, csupán eltérő termesztési technikát. A fehér spárgát földhalmozásokkal védik a napfény ellen. Szedése jóval munkaigényesebb és költségesebb, mint zöld testvére esetében, mely magas klorofill tartalma miatt a fehér spárgánál több vitamint tartalmaz.
Nagyon jól mutat a tányéron – ezért főleg az éttermek használják fel a lilás-bíborvöröses fajtáját, melynek magas antociántartalma miatt enyhén kesernyés az íze. Hazai termesztési területe elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye homokos talaja.
A magyar spárga Európában keresett áru, a spanyol és görög konkurensekkel szemben sikerült mára jó piaci pozíciót kiharcolnunk. Ezekben az országokban ugyan 3-4 héttel korábban indul a spárgaszezon, mint Magyarországon, de amint megjelenik a magyar termés, a kiváló minőség, a jobb íz és zamat miatt üzleti partnereink ezt választják. Az évek során folyamatosan változtak a fogyasztói szokások, mostanra a skandináv országokban és Németországban a zöld spárga keresettebb, míg Ausztriában a fehér spárga népszerűbb.